Steeds meer mensen stellen zich vragen: waar komt ons voedsel vandaan? Hoe is ons voedsel geproduceerd? Is er over 50 jaar nog vis? Is het wel aspergeseizoen? …
Daarnaast heeft de huidige klimaatverandering ook een grote impact op de voedselvoorziening. Stad Brugge werkte daarom i.s.m. het Brugs Food Lab een duurzame voedselstrategie uit-met als titel ‘Bruggesmaakt’. Dit gebeurde in het kader van het Food Smart Cities for Development project en Stad Brugge ondertekende daarbij ook het MUFPP (Milaan Urban Food Policy Pact).
Bekijk hier de video over opstart voedselstrategie.
Sinds 2015 ging er ook een wedstrijd Bruggesmaakt door. Vanaf 2020 is dit uitgebreid naar thema klimaat in de wedstrijdzorgenvoormorgenbrugge
Er zijn dan ook al heel wat zaken opgestart om Brugge te profileren als gastronomische en duurzame voedselstad met nationale en internationale samenwerkingen.
Sinds 2017 engageerde Stad Brugge zich ook om enkel duurzame voeding aan te bieden op hun evenementen. Er is hiervoor een handleiding opgemaakt.
Aanspreekpunt stedelijke acties duurzame voedselstrategie: klimaatenmilieu@brugge.be of karine.debatselier@brugge.be
Hieronder de campagnefilm van Bruggesmaakt
De Brugse duurzame voedselstrategie is gericht op volgende 6 speerpunten:
KORTE KETEN
Wat doen we?
1. Vergroten van de zichtbaarheid van korte ketenproducten in horeca en lokale verkooppunten
2. Vergroten van de rechtstreekse verkoop van lokale producten
STADSTUINIEREN
Wat doen we?
3. Realiseren van voorbeeldprojecten rond stadstuinieren
4. Stimuleren van stadstuinieren bij consumenten (individueel of collectief)
STADSLANDBOUW
Wat doen we?
5. Heroriënteren van de (stads)landbouw in functie van de vraag van de stad Brugge en omliggend gebied
6. Verduurzamen van de (stads)landbouw
VOEDSELVERLIES
Wat doen we?
7. Structurele herverdeling van voedselverlies bij actoren met grote hoeveelheden voedseloverschotten (vismijn, scholen, grootkeukens, veiling, evenementen)
8. Reductie van voedseloverschotten bij publieke organisaties
FAIRTRADE
Wat doen we?
9. Vergroten van de zichtbaarheid van fairtrade in horeca en lokale verkooppunten
10. Vergroten van aantal verkooppunten van fairtrade
ANDERE
Wat doen we?
11. Educatie rond duurzame voeding (oa. duurzame vis , vleesvermindering, ...)
12. Promoten van plantaardige voeding
Ontdek wat jij kan doen hier .
De acties vanuit de Stad vind je hier