Groenten-, fruit- en tuinafval (GFT) kun je thuis zelf verwerken tot compost met een compostvat of -bak. Dan heb je ook minder huisvuilzakken nodig en verkrijg je na enkele maanden een hoeveelheid compost om de bodem van je tuin en de aarde in je bloembakken te verbeteren.
Het compostvat , volume 300 liter laat bezitters van een kleine tuin (tot 2 à 300 m²) toe om keukenafval en eerder beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost.
De compostbak kan gebruikt worden in middelgrote en grotere tuinen ( > 400m²). De bakken worden aangeboden in zelfbouwpakketten. De compostbakken bestaan uit 100 % gerecycleerd huishoudelijk kunststofafval en hebben een inwendig volume van 1300 liter.
Hoe start je een compostvat/bak op?
Hoe start je een compostvat/-bak op?
zie ook: https://www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren
*Compostvat
Zorg voor een stabiele opstelling en goede ondersteuning. Indien je hiervoor tegels gebruikt, plaats er zeker ook in het midden, anders loop je het risico dat je compostvat scheurt! Het beste is om een 9-tal tegels te gebruiken, laat ong. 1 à 2 cm vrij tussen de tegels.
Zorg ervoor dat de verluchtingsgaatjes van je compostvat niet verstoppen!
Indien mogelijk plaats je het vat op een min of meer zonnige plaats.
Eerst een 10 cm dikke laag takjes/bladeren/grof materiaal onderaan leggen, dan pas groente-fruit en tuinafval. Werk zo gevarieerd mogelijk, gebruik niet te veel gras.
Beluchten met de stok is noodzakelijk (om geurhinder te vermijden), doe dit zeker eenmaal per week! In de winter is dit niet noodzakelijk maar...vergeet niet er opnieuw mee te beginnen in het voorjaar!
Na ongeveer 6 maand à 1 jaar kan je compost oogsten. Om te oogsten moet je je compostvat omzetten. Ga daarbij als volgt te werk:
- Neem het vat weg
- Leg de bovenste lagen opzij = half verteerd en vers materiaal
- Onderste laag = compost, kan onmiddellijk gebruikt worden
- Reinig de bodemplaat. Let op: de verluchtingsgaatjes moeten vrij zijn!
- Onderliggende stenen terug goed leggen
Vat terugplaatsen en vullen met 10 cm grof materiaal. Het half verteerd en vers materiaal door elkaar mengen en opnieuw in compostvat plaatsen.
*Compostbak
Je kan zelf kiezen of je werkt met 1, 2 of zelfs 3 bakken. Hoe meer bakken, hoe makkelijker het wordt om de compost om te zetten.
In bak 1 gaat het verse keuken- en tuinafval. Zorg voor een goed mengsel van bruin materiaal (= structuurmateriaal = droog) en groen materiaal (rauwe groenten- en fruitafval = nat). Hoe beter de vermenging, hoe hoger de kans op een goede compostering.
Na enkele maanden zal je bak vol zijn. Dan is het tijd om de compost om te zetten. Verwijder de voorste planken en trek de inhoud van de compostbak duchtig uiteen met een riek. Deze inhoud breng je goed gemengd naar bak 2. Voer een 2e omzetting uit, niet meer dan 3-6 maanden voor je de compost wil gebruiken.
Een goed werkende compostbak verspreidt weinig of geen geurhinder, zodat burenhinder uitblijft!
Aardappelschillen
Schillen van citrus- of andere vruchten
Rauwe groentenresten
Doppen van noten
Theebladeren
Koffiedik
Papier van de keukenrol
Mest van kleine huisdieren zoals cavia of konijn
Verwelkte bloemen en planten
Versnipperd hout
Haagscheersel, zaagmeel en schaafkrullen
Gemaaid gras, bladeren en onkruid
Info:https://www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren/wat-is-composteerbaar
Regelmatig organiseert de OVAM en IVBO in samenwerking met de stad Brugge een korte cursus (3 lessen) composteren. Inschrijven is verplicht!
Info: https://www.ivbo.be/IVBOvoorjou/Bewoners/Compostcursus.aspx