Ga aan de slag in je tuin

zelf groenten kweken + zaaikalender
volkstuintjes: overzicht
composteren

 

Zelf groenten kweken

Zelf gekweekte groenten zijn lekker en gezond. Bovendien is moestuinieren ook uitermate ontspannend en goed voor de fysiek.
En met een moestuin help je ook onze bijtjes, heel belangrijk! www.weekvandebij.be/goede-bijenplanten/in-de-moestuin

Zelfs met een kleine ruimte, kan je al je eigen groentjes kweken. Dat kan bijvoorbeeld in een bloembak of een moestuinbak.

Enkele tips:

 • Gebruik geen pesticiden: trek natuurlijke vijanden aan in je moestuin. Natuurlijke vijanden van luizen en andere zuigende insecten zijn: lieveheersbeestjes, zweefvliegen, oorwormen, schildkevers en wespen.
 • Zorg voor voldoende voedsel voor deze vijanden door bloemen te planten die veel stuifmeel en nectar bevatten
 • en al vroeg op het jaar bloeien.
 • Combineer diverse groenten, kruiden, bloemen (ook bloeiende = doorschietende groenten)
 • Zorg voor huisvesting (nestkastje, insectenhotel, takkenwal, dode stengels, dood hout, …).

Meer info en tips over ecologisch tuinieren en composteren

Hulp bij het tuinieren

Wanneer tuinieren een te zware belasting vormt, kan de Dienst Ergo aan Huis (OCMW)  je helpen met het creëren van een onderhoudsvriendelijke tuin.Na afspraak is het mogelijk om ergonomisch tuingereedschap uit te testen. Een vrijwilliger kan je tuin komen bekijken en gerichte tips geven. Zo kan je terug zelfstandig tuinieren en genieten van je tuin.

Info: zorgeloos tuinieren

Volkstuintjes

Wie graag tuiniert, maar zelf geen tuin heeft, kan een volkstuintje huren. De volkstuintjes in de omgeving van Brugge worden beheerd door verschillende instanties. 

Bij de volkstuintjes op St.-Pieters is er ook een educatief hoekje over composteren,ecologisch moestuinieren, goed je planten kiezen en verzorgen, voedselverlies …
De verantwoordelijken zijn kringloopkrachten, vrijwilligers opgeleid door Vlaco en begeleid door de dienst leefmilieu. Zo wordt de kringloopgedachte verspreid.

Op het domein van Viro vzw hebben ze sinds 2021 een samentuin uitgebouwd met serre. We heten onze tuin Vier-o-tuin dit naar Viro vzw en omdat het project zeker de 4 O's omvat nl. Ontdekken, Ontmoeten, Ontspannen en Ontwikkelen.

Composteren

composterenGroenten-, fruit- en tuinafval (GFT) kun je thuis zelf verwerken tot compost met een compostvat of -bak. Dan heb je ook minder huisvuilzakken nodig en verkrijg je na enkele maanden een hoeveelheid compost om de bodem van je tuin en de aarde in je bloembakken te verbeteren.

Het compostvat , volume 300 liter laat bezitters van een kleine tuin (tot 2 à 300 m²) toe om keukenafval en eerder beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost.

De compostbak kan gebruikt worden in middelgrote en grotere tuinen ( > 400m²). De bakken worden aangeboden in zelfbouwpakketten. De compostbakken bestaan uit 100 % gerecycleerd huishoudelijk kunststofafval en hebben een inwendig volume van 1300 liter.

 

Hoe start je een compostvat/-bak op?

zie ook: www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren 

Compostvat

Zorg voor een stabiele opstelling en goede ondersteuning. Indien je hiervoor tegels gebruikt, plaats er zeker ook in het midden, anders loop je het risico dat je compostvat scheurt! Het beste is om een 9-tal tegels te gebruiken, laat ong. 1 à 2 cm vrij tussen de tegels.

Zorg ervoor dat de verluchtingsgaatjes van je compostvat niet verstoppen!

Indien mogelijk plaats je het vat op een min of meer zonnige plaats.

Eerst een 10 cm dikke laag takjes/bladeren/grof materiaal onderaan leggen, dan pas groente-fruit en tuinafval. Werk zo gevarieerd mogelijk, gebruik niet te veel gras.

Beluchten met de stok is noodzakelijk (om geurhinder te vermijden), doe dit zeker eenmaal per week! In de winter is dit niet noodzakelijk maar...vergeet niet er opnieuw mee te beginnen in het voorjaar!

Na ongeveer 6 maand à 1 jaar kan je compost oogsten. Om te oogsten moet je je compostvat omzetten. Ga daarbij als volgt te werk:

 • Neem het vat weg
 • Leg de bovenste lagen opzij = half verteerd en vers materiaal
 • Onderste laag = compost, kan onmiddellijk gebruikt worden
 • Reinig de bodemplaat. Let op: de verluchtingsgaatjes moeten vrij zijn!
 • Onderliggende stenen terug goed leggen
 • Vat terugplaatsen en vullen met 10 cm grof materiaal. Het half verteerd en vers materiaal door elkaar mengen en opnieuw in compostvat plaatsen.

Compostbak

Je kan zelf kiezen of je werkt met 1, 2 of zelfs 3 bakken. Hoe meer bakken, hoe makkelijker het wordt om de compost om te zetten.

In bak 1 gaat het verse keuken- en tuinafval. Zorg voor een goed mengsel van bruin materiaal (= structuurmateriaal = droog) en groen materiaal (rauwe groenten- en fruitafval = nat). Hoe beter de vermenging, hoe hoger de kans op een goede compostering.

Na enkele maanden zal je bak vol zijn. Dan is het tijd om de compost om te zetten. Verwijder de voorste planken en trek de inhoud van de compostbak duchtig uiteen met een riek. Deze inhoud breng je goed gemengd naar bak 2. Voer een 2e omzetting uit, niet meer dan 3-6 maanden voor je de compost wil gebruiken.

Een goed werkende compostbak verspreidt weinig of geen geurhinder, zodat burenhinder uitblijft!

Wat is composteerbaar?

 • Aardappelschillen
 • Schillen van citrus- of andere vruchten
 • Rauwe groentenresten
 • Doppen van noten
 • Theebladeren 
 • Koffiedik 
 • Papier van de keukenrol
 • Mest van kleine huisdieren zoals cavia of konijn 
 • Verwelkte bloemen en planten
 • Versnipperd hout
 • Haagscheersel, zaagmeel en schaafkrullen
 • Gemaaid gras, bladeren en onkruid

Info www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren/wat-is-composteerbaar  

Cursus hoe composteren?

Regelmatig organiseert de OVAM en IVBO in samenwerking met de stad Brugge een korte cursus (3 lessen) composteren. Inschrijven is verplicht!

Info: www.ivbo.be/IVBOvoorjou/Bewoners/Compostcursus.aspx