Kies bewust je vlees of vis

Eet minder vlees, maar kies voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees!

De overconsumptie van dierlijke voeding is immers een van de oorzaken van de klimaatverandering. Wanneer we toch vlees eten, kiezen we best voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees. En ook op het vlak van voedselverspilling en verpakkingen kunnen we onze milieu-impact nog flink verkleinen.

Vigez stelde een gezonde voedingsdriehoek op en raadt ook aan om vlees eten te minderen. Verkies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt. En, vlees hoeft niet elke dag op het menu te staan.

Leg duurzame vis in de pan

  • Koop vis liefst met MSC- of ASC-keurmerk die garanderen duurzame en verantwoorde visserij. Vermijd vis met rode kleurcode in de recentste viswijzer ( viswijzer ), deze is overbevist of de vangst/kweek is té belastend voor het mariene ecosysteem.
  • Voor professionele gebruikers: raadpleeg de VLIZ vis en schelpdierengids 
  • Of koop lokaal duurzame vis (seizoensgebonden en niet bedriegd) en laat je verrassen door een minder gekende vissoort!

VALDUVIS is een tool om de duurzaamheid van de Vlaamse visserij te meten en zichtbaar te maken. De tool bestaat uit 14 indicatoren (8 ecologische, 3 sociale en 3 economische) die worden gepresenteerd in een ‘duurzaamheidsster’. Aan de hand van visreisgegevens uit het elektronisch logboek (vb. type vistuig, vangstlocatie, vangstsamenstelling, etc.) worden de indicatorscores berekend en wordt een duurzaamheidsster aan de visreis toegekend. Info: https://valduvis.be/