Kies bewust je vlees of vis

Eet minder vlees, maar kies voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees!

De overconsumptie van dierlijke voeding is immers een van de oorzaken van de klimaatverandering. Wanneer we toch vlees eten, kiezen we best voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees. En ook op het vlak van voedselverspilling en verpakkingen kunnen we onze milieu-impact nog flink verkleinen.

Vigez stelde een gezonde voedingsdriehoek op en raadt ook aan om vlees eten te minderen. Verkies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt. En, vlees hoeft niet elke dag op het menu te staan.

Leg duurzame vis in de pan

 1. Koop vis liefst met MSC- of ASC-keurmerk die garanderen duurzame en verantwoorde visserij. Vermijd vis met rode kleurcode in de recentste viswijzer ( viswijzer ), deze is overbevist of de vangst/kweek is té belastend voor het mariene ecosysteem.
 2. of  koop lokaal duurzame vis (seizoensgebonden en niet bedriegd) en laat je verrassen door een minder gekende vissoort!

  Met de actie “Visser tot Vork”! Proef vis van bij ons” zet Flavourite Bruges, samen met de Provincie West-Vlaanderen, Visit Bruges, VLAM, Rederscentrale, Brexit Adjustment Reserve en Visgro vzw (de Beroepsorganisatie van de Vissector) tussen 28 augustus en 1 oktober 2023 “Vis van bij Ons” in de kijker en ondersteunt zo de lokale vissers en visserijsector.

  Dit jaar hebben we maar liefst 46 geselecteerd ambassadeurs. Samen met hen en onze partners hebben we een volledig programma opgemaakt die jullie, in primeur, op deze site kunnen terugvinden.

  We nodigen iedereen alvast uit om aanwezig te zijn op het kick-off event op 28 augustus op de vismarkt en op het  slotevent op 1 oktober in Zeebrugge!   brugge.be/flavourite/vissertotvork
   
   • Eén van de acties binnen de "visser tot vork"- maand is een hobbykokwedstrijd met de vis van het jaar.

   Alle hobbykoks van Brugge kunnen zich voor 20 augustus kandidaat stellen om mee te doen aan deze wedstrijd. Uit alle inzendingen selecteren we 10 kandidaten die op 16 september 2023 de strijd aangaan om de titel 'Beste hobbykok' binnen te halen! Dit onder het wakend oog van juryvoorzitter Geert Vanhecke, Karen Keygnaert (Cantine Copine), Tom De Vos (Fox Flambé), Sam Colpaert (Provincie West-Vlaanderen) en Brugge Culinair.

   Volgende week lanceren we deze campagne officieel op een persmoment. Bedankt om deze oproep zoveel mogelijk te verspreiden, want er is niet alleen de eer om te winnen maar er hoort ook een zeer mooie prijzenpot bij deze wedstrijd (restaurantbonnen, kooptegoed Horeca Totaal, The Bastard BBQ XL, … ). 

   Alle info en voorwaarden vind je op de website van Flavourite.
   

 

 

Visserij Verduurzaamt werd in de Belgische visserijsector in het leven geroepen om de inspanningen van de Belgische rederijen ter zeevisserij inzake duurzaamheid te erkennen. De Visserij Verduurzaamt-erkenning, die sinds juni 2018 zichtbaar is op de veilklok in Belgische veilingen, toont aan van elke partij vis of er een minimale duurzaamheidsgrens is gehaald en of de visser bezig is met een traject om het nog beter te doen. De erkenning is gebaseerd op een objectieve en wetenschappelijk onderbouwde tool die de verduurzaming van visserijactiviteiten kan meten en zichtbaar maken. Daarnaast beoogt Visserij Verduurzaamt om het bestaande erkenningssysteem eveneens verder in de keten tot bij de consument te kunnen gebruiken.

VALDUVIS is een tool om de duurzaamheid van de Vlaamse visserij te meten en zichtbaar te maken. De tool bestaat uit 14 indicatoren (8 ecologische, 3 sociale en 3 economische) die worden gepresenteerd in een ‘duurzaamheidsster’. Aan de hand van visreisgegevens uit het elektronisch logboek (vb. type vistuig, vangstlocatie, vangstsamenstelling, etc.) worden de indicatorscores berekend en wordt een duurzaamheidsster aan de visreis toegekend. Info: https://valduvis.be/