Kies voor plantaardig

Veggiechallenge

Green deal eiwitshift

Gezonde voedingsdriehoek

Try vegan

Recepten

Neem deel aan de VeggieChallenge

Doe jij mee in maart aan de VeggieChallenge?

De VeggieChallenge van ProVeg is een gratis online coachingsprogramma dat mensen inspireert om in de maand maart 31 dagen minder vlees te eten. Goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen. De ideale uitdaging dus voor wie vaker plantaardig wil eten. De challenge is voor iedereen. Wil je een dag per week vleesloos eten, of ben je al een doorwinterde veggie/vegan? Iedereen kan er terecht voor tips, receptjes en maakt kans op prijzen. Schrijf je dus zeker in via www.veggiechallenge.be 

Deze actie past ook in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie, onze ondertekening van de green deal eiwitshift  én BruggeNaar morgen, ons Brugs klimaatplan!

Tip: gebruik voor je gerechtjes lokale seizoensgebonden producten, je vindt deze hier: https://bruggesmaakt.brugge.be/kies-voor-lokaal-seizoensgebonden

Ook als stad kunnen we in de prijzen vallen. De stad met de meeste deelnemers wint immers de award voor Beste Veggie Stad! In 2023 ging die eer naar Leuven, dit jaar misschien wel naar Brugge? 

Winactie

Wie zijn/haar bevestiging van inschrijving op de Veggie Challenge doorstuurt naar klimaatenmilieu@brugge.be, maakt kans op één van de 3 cadeaubonnen van 50€ om in een van de deelnemende restaurants een veggie lunch te nuttigen!

 

Ambassadeur

De trotse ambassadeur van de Brugse Veggie Challenge 2024 is Patrick Devos, die in 2023 werd bekroond door de We’re Smart Green Guide met vijf radijzen (de hoogste score in de gids). Zo kwam het restaurant meteen in de top 100 van de beste groenterestaurants ter wereld.

Horecazaken

Volgende horecazaken ondersteunen de Veggie Challenge en hebben zelf een veggie en/of vegan gerecht op de kaart:

  • Restaurant Reliva
  • De Nisse
  • Cantine Copine
  • Guillaume *
  • Blackbird *
  • Grilladin
  • Venezia Del Nord *
  • Terra Promessa *
  • BIE Us
  • Het Paradijs
  • Madame Aneth *
  • Hoeve Cortvriendt *
  • Vegetarisch eethuis De Bron, Katelijnestraat 82, 8000 Brugge *

Deze zaken zetten in de maand maart (nog) extra een veggie gerechtje in de kijker:

  • Restaurant Patrick De Vos *
  • Hap Brugge *
  • Tonka
  • Lio’s
  • Het Visioen *
  • Bistro Den Amand
  • Amon *
  • Poules moules
  • La muse de Marcel *
  • Monsieur Casserole *
  • Sodexo VIVES Brugge studentenrestaurant *
  • Greens&Beans *
  • Bowls *
  • Casa Di Kaspi *
  • De Republiek *
  • At Tattie's
  • Bistro restaurant Ter Groene Poorte 
  • Casserole Ter Groene Poorte (vegan voorgerecht) *
  • Fornuis Ter Groene Poorte
  • Huisbrouwerij De Halve Maan *
  • Kaffee Kamiel *
  • Otto Waffle *
  • Pasta gusto, Frank van Ackerpromenade 1, 8000 Brugge
  • De Mangerie, Oude burg 20, 8000 Brugge
  • Charlie's Chips, Hauwerstraat 17, 8000 Brugge

* : ook vegan aanbod

Ook in andere zaken kan men terecht voor veggie/vegan aanbod bv
Hotel Malleberg (hoogstraat 7, 8000 Brugge),
The Chocolate line (actie in maart) ,
Chocolaterie Sukerbuyc ,
Magpies (taart, julius Delaplacestraat 70, 8310 Brugge)

Restaurants die zich nog willen opgeven, kunnen dit aangeven via: https://bruggesmaakt.brugge.be/inschrijven-veggiechallenge-2024-horeca

 

Veggie Challenge App

Krijg gratis toegang tot de Veggie Challenge app als je inschrijft, waarmee je:

  1. 800+ recepten kan vinden en opslaan voor later je vooruitgang kan bijhouden én kan zien hoeveel je al hebt bespaard
  2. een weekmenu kan raadplegen, met automatisch gegenereerde boodschappenlijst
  3. handige informatie kan opzoeken over plantaardige voeding


De app ondersteunt je overal waar je bent. Pak hem erbij in de supermarkt of tijdens het koken. Je hebt alles altijd bij de hand!

 

 

Green Deal eiwitshift 

Stad Brugge ondertekende de Green deal Eitwitshift. Veel Vlamingen halen eiwitten voor zo'n 60% uit dierlijke producten en voor zo'n 40% uit plantaardige producten. De ambitie is om dit om te draaien, goed voor het klimaat en onze eigen gezondheid! 

Deze actie past ook in de Bruggesmaakt, duurzame voedselstrategie van Stad Brugge/Food Lab én het doel om tegen 2050 Brugge klimaatneutraal te worden. Door minder dierlijke producten te eten en voor meer plantaardig te kiezen, pak je meteen belangrijke problemen tegelijk aan.

  • Stad Brugge engageert zich om in het kader van Bruggesmaakt te communiceren via de eigen website en op sociale media over plantaardige producten.
  • Stad Brugge engageert zich om de handleiding ‘Duurzame voeding op evenementen’ aan te passen in lijn met de doelstellingen van de Green Deal. Hiertoe organiseert de stad ook infomomenten voor stadsdiensten, verenigingen en buurtcomités.
  • Stad Brugge engageert zich om de doelstellingen van de Green Deal Eiwitshift te verwerken in het raamcontract stadscatering (broodjes, stadsrefter …).
  • Stad Brugge engageert zich om de horeca te informeren over de Green Deal Eiwitshift.
  • Stad Brugge ondersteunt scholen via het GoodFood@School project om de eiwitshift te vertalen naar de specifieke context.

 

Vigez stelde een gezonde voedingsdriehoek op en raadt ook aan om vlees eten te minderen. En, vlees hoeft niet elke dag op het menu te staan!

Wist je dat 1 jaar lang, 1 dag per week geen vlees eten, hetzelfde is als 1250 km fietsen in plaats van met de auto te rijden?

Per vegetarische dag bespaar je immers
• 11m2 op je ecologische voetafdruk
• 1000 liter water en 2 kg broeikasgassen.

Info en receptjes: www.evavzw.b

  Plantaardig

De vegan beweging gaat nog een stap verder en is ook één van de snelst groeiende in de wereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alle dierlijke producten (melk, boter, eieren) door plantaardige alternatieven te vervangen. De redenen waarom ze dat doen zijn veelzijdig.

Er is uiteraard de grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten: de CO2- en methaanuitstoot, bodemvervuiling, het hoge waterverbruik, ontbossing… de veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op de belangrijke milieuproblemen waar we vandaag mee worstelen.

Try Vegan is een campagne van BE Vegan en EVA. Met deze campagne willen ze je inspireren om 1 maand lang plantaardig te eten en wie weet ook na die Schrijf je in voor de november-editie van Try Vegan en ontvang regelmatig inspirerende mails vol weekmenu’s, recepten, productinfo, restotips en wedstrijdvragen.Hoe ver je daarin gaat hangt volledig van jezelf af. Try Vegan gaat over proberen. Je kan elke maaltijd opnieuw een keuze maken.

Recepten

Inspiratie vind je bij:

ProVeg- recepten
Vigez kies voor plantaardig
Melk moet niet
Vegan receptjes