Kies voor plantaardig

Vigez stelde een gezonde voedingsdriehoek op en raadt ook aan om vlees eten te minderen. En, vlees hoeft niet elke dag op het menu te staan!

Wist je dat 1 jaar lang, 1 dag per week geen vlees eten, hetzelfde is als 1250 km fietsen in plaats van met de auto te rijden?

Per vegetarische dag bespaar je immers
•11m2 op je ecologische voetafdruk
•1000 liter water en 2 kg broeikasgassen.

Info en receptjes: www.evavzw.b

 

doe mee met de Veggiechallenge
Onder het motto ‘Alles kan Veggie’ start op 1 maart 2021 de tweede editie van de VeggieChallenge van EVA vzw. Doe jij ook mee?
De VeggieChallenge is een gratis online coachingsprogramma dat mensen inspireert om in de maand maart 30 dagen minder vlees te eten. Goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen. De ideale uitdaging  dus voor wie in 2021 vaker plantaardig wil eten.

Schrijf je gratis in op www.veggiechallenge.beJe kiest zelf of je een maand volledig veggie of vegan wil proberen of liever begint met een paar vleesvrije dagen in de week.

Deze actie past ook in de Bruggesmaakt, duurzame voedselstrategie van Stad Brugge/Food Lab én doel om tegen 2050 Brugge klimaatneutraal te worden. Door minder dierlijke producten te eten en voor meer plantaardig te kiezen, pak je meteen belangrijke problemen tegelijk aan. Je spaart het milieu/klimaat, je zorgt voor een betere voedselverdeling in de wereld, je gezondheid vaart er wel bij. Bovendien kunnen we  in de prijzen vallen! De stad met de beste Veggie Burgers (het meest aantal deelnemende inwoners (%)) wint de VeggieChallenge 2021 Award!

30 dagen (meer) plantaardig eten, da’s lekker én gezond. Bovendien maak je een positief verschil voor het milieu en spaar je heel wat dierenlevens.  Ga samen met tienduizenden Belgen de uitdaging aan in maart en ontdek hoe makkelijk het is om meer veggie te eten. Als 50.000 Belgen 31 dagen veggie eten, dan besparen we 950.000 kg CO2, 1.450.000.000 liter water en 100.000 dierenlevens.

Of het nu die salami op je boterham is of de stoverij van je oma, alles kan veggie! Smakelijk!

 

De vegan beweging gaat nog een stap verder en is ook één van de snelst groeiende in de wereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alle dierlijke producten (melk, boter, eieren) door plantaardige alternatieven te vervangen. De redenen waarom ze dat doen zijn veelzijdig.

Grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten

Er is uiteraard de grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten: de CO2- en methaanuitstoot, bodemvervuiling, het hoge waterverbruik, ontbossing… de veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op de belangrijke milieuproblemen waar we vandaag mee worstelen.

Try Vegan is een campagne van BE Vegan en EVA. Met deze campagne willen ze je inspireren om 1 maand lang plantaardig te eten en wie weet ook na die Schrijf je in voor de november-editie van Try Vegan en ontvang regelmatig inspirerende mails vol weekmenu’s, recepten, productinfo, restotips en wedstrijdvragen.Hoe ver je daarin gaat hangt volledig van jezelf af. Try Vegan gaat over proberen. Je kan elke maaltijd opnieuw een keuze maken.