Kies voor plantaardig

Veggiechallenge

Green deal eiwitshift

gezonde voedingsdriehoek

Try vegan

Recepten

 

Stad Brugge ondertekende de Green deal eitwitshift: Veel Vlamingen halen eiwitten voor zo'n 60% uit dierlijke producten en voor zo'n 40% uit plantaardige producten. De ambitie is om dit om te draaien: goed voor het milieu & onze eigen gezondheid! 

Deze actie past ook in de Bruggesmaakt, duurzame voedselstrategie van Stad Brugge/Food Lab én doel om tegen 2050 Brugge klimaatneutraal te worden (ZorgenvoormorgenBrugge) . Door minder dierlijke producten te eten en voor meer plantaardig te kiezen, pak je meteen belangrijke problemen tegelijk aan. Je spaart het milieu/klimaat, je zorgt voor een betere voedselverdeling in de wereld, je gezondheid vaart er wel bij. 
Info: https://omgeving.vlaanderen.be/green-deal-eiwitshift

  • Stad Brugge engageert zich om in het kader van Bruggesmaakt te communiceren via de eigen website en op sociale media over plantaardige producten, 
  • Stad Brugge engageert zich om de handleiding ‘Duurzame voeding op evenementen’ aan te passen in lijn met de doelstellingen van de Green Deal. Hiertoe organiseert de stad ook infomomenten voor stadsdiensten, verenigingen en buurtcomités.
  • Stad Brugge engageert zich om de doelstellingen van de Green Deal Eiwitshift te verwerken in het raamcontract stadscatering (broodjes, stadsrefter …).
  • Stad Brugge engageert zich om de horeca te informeren over de Green Deal Eiwitshift.
  • Stad Brugge ondersteunt scholen via het GoodFood@School project om de eiwitshift te vertalen naar de specifieke context.

 

Vigez stelde een gezonde voedingsdriehoek op en raadt ook aan om vlees eten te minderen. En, vlees hoeft niet elke dag op het menu te staan!

Wist je dat 1 jaar lang, 1 dag per week geen vlees eten, hetzelfde is als 1250 km fietsen in plaats van met de auto te rijden?

Per vegetarische dag bespaar je immers
•11m2 op je ecologische voetafdruk
•1000 liter water en 2 kg broeikasgassen.

Info en receptjes: www.evavzw.b

 

doe mee met de Veggiechallenge
Onder het motto ‘Alles kan Veggie’ start op 1 maart 2023 de 4e editie van de VeggieChallenge van EVA vzw / Proveg. 
De VeggieChallenge is een gratis online coachingsprogramma dat mensen inspireert om in de maand maart 31 dagen minder vlees te eten. Goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen. De ideale uitdaging  dus voor wie vaker plantaardig wil eten.Schrijf je gratis in op www.veggiechallenge.be. Je kiest zelf of je een maand volledig veggie of vegan wil proberen of liever begint met een paar vleesvrije dagen in de week. Na inschrijving ontvang je tips en kortingen voor lekkere recepten. Nieuw is dat je ook een app kunt gebruiken om elkaar aan te moedigen, foto’s te delen en je impact op het klimaat te checken.

Verschillende Brugse horecazaken ondersteunen dit initiatief door een veggie en/of vegan aanbod te voorzien. Breng hen zeker eens een bezoekje en laat je inspireren:

De Brugse horecazaken die de VeggieChallenge ondersteunen zijn:

- Bistro Flandria, Bargeweg 17

- Blackbird*, Jan van Eyckplein 7

- Books & Brunch*, Garenmarkt 30

- Brasserie Forestière*, Academiestraat 11

- Grilladin, Dudzeelse Steenweg 325

- Chagall*, Sint Amandsstraat 40

- Patrick De Vos*, Zilverstraat 41

 

Deze zaken zetten in maart een extra vegetarisch gerecht in de kijker:

- #food*, Scheepsdalelaan 37

- Bistro Den Amand, Sint-Amandsstraat 4

- Bowls*, Walplein 13

- De Republiek*, Sint-Jakobsstraat 36

- De Mangerie, Oude Burg 20

- MÁS EATERY, Academiestraat 10

- Réliva, Goezeputstraat 6

- Tafel & Toog van Xaverius*, Xaverianenstraat 13
actie: als iedereen veggie eet: gratis glutenvrij rode vruchtencake met aardbei-ijs

- Vero Caffè*, Sint-Jansplein 9

*ook een veganistisch gerecht is hier verkrijgbaar

 

 Horecazaken die nog willen deelnemen, kunnen zich aanmelden via https://bruggesmaakt.brugge.be/inschrijven-veggiechallenge-2023-horeca.

 

Hoe werkt het?

  • Schrijf je gratis in en ontvang een maand lang persoonlijke tips, weekmenu’s, kindvriendelijke recepten en boodschappenlijstjes van je VeggieChallenge coach Fien.
  • Maak kans op leuke prijzen en krijg exclusieve info.
  • Je ontvangt digitaal onze startersgids, waarmee je direct aan de slag kan om heerlijk plantaardig te koken!
  • Nieuw dit jaar is de app waarin je iedere dag kan aangeven of je veggie of vegan hebt gegeten. 

Wil je meedoen via de app?
1. Download de atlasGO Wellbeing app (Android of iPhone)
2. Voer de code in: VC23 
3. Log in of creëer jouw atlasGo-account en sluit je aan bij Stad Brugge

Waarom meedoen?

30 dagen (meer) plantaardig eten, da’s lekker én gezond. Bovendien maak je een positief verschil voor het milieu en spaar je heel wat dierenlevens. Lees hier meer over alle voordelen van meer veggie op je bord. De VeggieChallenge is een campagne van ProVeg International.

Bovendien kunnen we in de prijzen vallen! De stad met de beste Veggie Burgers (het meest aantal deelnemende inwoners (%)) wint de VeggieChallenge 2023 Award! In 2022 woonden de beste Veggie Burgers in Hasselt, misschien dit jaar in …. ?

 Deze actie past ook in de Bruggesmaakt, duurzame voedselstrategie van Stad Brugge/Food Lab, ondertekening van de green deal eiwitshift  én doel om tegen 2050 Brugge klimaatneutraal te worden. Door minder dierlijke producten te eten en voor meer plantaardig te kiezen, pak je meteen belangrijke problemen tegelijk aan. Je spaart het milieu/klimaat, je zorgt voor een betere voedselverdeling in de wereld, je gezondheid vaart er wel bij. Bovendien kunnen we  in de prijzen vallen! 

31 dagen (meer) plantaardig eten, da’s lekker én gezond. Bovendien maak je een positief verschil voor het milieu en spaar je heel wat dierenlevens.  Ga samen met tienduizenden Belgen de uitdaging aan in maart en ontdek hoe makkelijk het is om meer veggie te eten. Als 50.000 Belgen 31 dagen veggie eten, dan besparen we 950.000 kg CO2, 1.450.000.000 liter water en 100.000 dierenlevens.

Of het nu die salami op je boterham is of de stoverij van je oma, alles kan veggie! Smakelijk!

 

De vegan beweging gaat nog een stap verder en is ook één van de snelst groeiende in de wereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alle dierlijke producten (melk, boter, eieren) door plantaardige alternatieven te vervangen. De redenen waarom ze dat doen zijn veelzijdig.

Grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten

Er is uiteraard de grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten: de CO2- en methaanuitstoot, bodemvervuiling, het hoge waterverbruik, ontbossing… de veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op de belangrijke milieuproblemen waar we vandaag mee worstelen.

Try Vegan is een campagne van BE Vegan en EVA. Met deze campagne willen ze je inspireren om 1 maand lang plantaardig te eten en wie weet ook na die Schrijf je in voor de november-editie van Try Vegan en ontvang regelmatig inspirerende mails vol weekmenu’s, recepten, productinfo, restotips en wedstrijdvragen.Hoe ver je daarin gaat hangt volledig van jezelf af. Try Vegan gaat over proberen. Je kan elke maaltijd opnieuw een keuze maken.

 

Recepten

Inspiratie vind je bij EVA
Vigez kies voor plantaardig
melk moet niet
Vegan receptjes