Korte Keten

Om voedselkilometers en een negatieve klimaatimpact te beperken, zet de landbouw steeds vaker in op korte-keten-voorziening. Dergelijke initiatieven kunnen heel divers ingevuld worden: een landbouwer die een hoevewinkel start, een afhaalpunt voor groenten vers van bij de boer, … Wat korte keten echter steeds typeert, is het direct contact tussen producent en consument, zonder tussenschakel.

korte keten kaart

strategischplan korte keten hub

 

Sinds enkele jaren werken de Provincie West-Vlaanderen, RESOC Noord-West-Vlaanderen en de 10 steden en gemeenten van het arrondissement Brugge samen rond het thema ‘korte keten’.

De korte keten-kaart Noord-West-Vlaanderen bijvoorbeeld bundelt bestaande informatie over hoeves met thuisverkoop, restaurants met lokale producten en afhaalpunten van ‘buurderijen’ (groep burgers die rechtstreeks bij lokale boeren koopt), voedselteams, markten, imkers, landbouwbedrijven volgens het CSA (Community Supported Agriculture)-principe of met zelfpluk, hoevepicknicks en voedselcoöperatieven uit de regio Noord-West-Vlaanderen.

 

De beleidsgroep ‘Korte Keten regio Brugge’ en het Brugs Food Lab merkten ook  op dat landbouwers uit de regio Brugge zoeken naar korte keten afzetmarkten voor hun producten. Consumenten en handelaars zijn op hun beurt op zoek naar mogelijkheden om gemakkelijk lokale producten te kopen.

Daarom werd door de provincie West-Vlaanderen, met steun van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III) en alle steden en gemeenten van het arrondissement Brugge, beslist om een strategisch plan voor het ontwikkelen van korte keten hub(s) voor de regio Brugge op te maken.

Samen met producenten, distributeurs, horeca, detailhandel en bestaande afhaalpunten willen we werken aan de optimalisering van de korte keten afzet in de Brugse regio binnen Stad Brugge en de (verdere) ontwikkeling van één of meerdere korte keten hub(s).
 
Doel was om samen een betere kijk krijgen op de huidige situatie en kansen ontdekken om de komende 6 jaar rond te werken. Op die manier bouwen we aan een optimalisering van de logistiek van korte keten producten.

In 2017 ging er een boerentafel en een inspiratietrip door voor landbouwers, producenten, beleidsmedewerkers, organisaties, horeca- of distributiemedewerkers,… betrokken bij of interesse in de korte keten in de regio Oostende en Brugge. Alle landbouwers in de regio Brugge (Brugge, Knokke-Heist, Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Blankenberge, Zuienkerke) die willen meebouwen aan een lokale voedselstrategie met focus op distributie waren welkom! Er was ook een bevraging bij de distributiesector en horeca. 

De inspiratietrip was een initiatief van Provincie West-Vlaanderen, Eigen Kweek Oostende vzw, Beleidsgroep ‘Korte keten regio Brugge’, Brugs Food Lab, Coduco en Inagro vzw.

 

Info: https://www.brugge.be/korte-keten