Lead The Change: training rond klimaatvriendelijke voeding

2
mrt
2023

Food Wave Brugge heeft een gratis Lead The Change-traject uitgewerkt, met als thema: impact van ons voedsel op het klimaat verminderen. Met deze training rond klimaatvriendelijke voeding kunnen jongeren tussen 15 en 35 jaar Food Wave ambassadeur of FoodWave Warrior worden.

Tijdens deze training komen volgende zaken aan bod:

 • 27 maart,17u30 Vrijwilligerscentrale:het algemene kader van klimaatvriendelijke voeding (met link naar thema’s Bruggesmaakt- BruggenaarMorgen) gegeven door GoodPlanet.

Ontdek in deze workshop wat gezond eten is voor jezelf, met respect voor anderen en binnen de grenzen van de planeet.Goodplanet plaatst duurzame voeding in een globale context van voedselproductie en consumptie, en legt de pijnpunten in de voedselketen bloot.De transitie naar een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem is dan ook de speerpunt van de Brugse voedselstrategie Bruggesmaakt. Je proeft, experimenteert en ervaart hoe je zelf met duurzame producten aan de slag gaat in een plantaardige apero!

 • 15/4 14u tuinieren in potten en bakken door Velt in Tuinlab (Entrepot)
 • 23/4, 13-17u Erfgoeddag vismarkt https://www.erfgoedcelbrugge.be/nl/erfgoeddag-2023/ontdek-het-programma/erfgoeddag-2023---demonstraties/eeuwig-krachtvoer-proeven-van-oerproteinen-in-historisch-brugge
  de Foodarcheoloog neemt de deelnemers mee op een smaakvolle tijdreis waarbij voedsel gemeenschappelijke kracht is voor verandering (eiwitshift);
 • 16/5 16u Xaverianen:workshops rond voedselverspilling verminderen met Foodwin
  Voedselverspilling veroorzaakt een aanzienlijk verlies aan water, energie, zaden, meststoffen, arbeid, land, kapitaal, enz. Bovendien komen bij de productie, de verwerking en het transport van voedsel ook broeikasgassen vrij. Voedselverspilling is in dat opzicht verantwoordelijk voor 8% (!) van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen... Een probleem dat stad Brugge graag wil aanpakken! We beginnen ons verhaal bij de Brugse voedselstrategie, en zoomen verder in op Brugse acties. FoodWIN kan daar vanuit eigen ervaring heel wat vertellen! Nadat we de link leggen met het klimaatplan, bekijken we  wat je thuis zelf kunnen doen: van het plannen tot het kopen van voedsel, het opslaan ervan, het koken en uiteindelijk het eten ervan... Tijdens elk van deze stappen zijn er manieren om jouw voedselverspilling te minimaliseren...  
 • 4/5 16u30, Xaverianen sociale media door Manon Dumon https://www.manondumon.com/

  Kom hier alles te weten over hoe je best posts plaatst, foto's neemt van gerechten, en wele hasttags te gebruiken om je posts te boosten!
 • datum nog niet bekend: hoe gesprekken voeren rond het klimaat.

Certificaat

Als de deelnemers alle workshops hebben gevolgd, ontvangen ze een certificaat en kunnen ze toetreden tot de club van internationale enthousiaste Food Wave ambassadeurs. Ze krijgen ook de kans hun stem te laten horen en mee na te denken over acties in Brugge.

Het aantal plaatsen voor de workshops is beperkt. Tien jongeren krijgen de kans om deze live te volgen. De anderen kunnen de workshops later online bekijken en zo het programma afwerken.

Inschrijven voor de workshops kan via inschrijvingsformulier lead the change foodwave.