Lead The Change: workshops rond klimaatvriendelijke voeding

2
mrt
2023

Ben jij tussen 15 en 35 jaar en heb je interesse in het duurzaam consumeren en produceren van voeding? Neem dan deel aan de workshops van Food Wave Brugge! Met deze training rond klimaatvriendelijke voeding kan je een echte ‘Food Wave Warrior’ worden.

Wat is Food Wave?

Food Wave is een internationale gemeenschap van jongeren die actief is in 17 landen. Het doel is om bewustwording te creëren over duurzame manieren van consumeren en produceren van voedsel in de steden. Ook Stad Brugge maakt deel uit van Food Wave en onderneemt samen met jongeren actie voor een klimaatvriendelijk voeding.

Wat komt aan bod in de workshops? 

 • klimaat en voeding- Goodplanet
  (27 maart 2023)

  Ontdek in deze workshop wat gezond eten is voor jezelf, met respect voor anderen en binnen de grenzen van de planeet.

  Goodplanet plaatst duurzame voeding in een globale context van voedselproductie en consumptie, en legt de pijnpunten in de voedselketen bloot. De transitie naar een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem is dan ook de speerpunt van de Brugse voedselstrategie Bruggesmaakt.

  Je proeft, experimenteert en ervaart hoe je zelf met duurzame producten aan de slag gaat in een plantaardige apero!

 • Leren tuinieren in potten en bakken, gegeven door Velt
  (15 april om 14.00 uur in het Entrepot)

  De workshop ecologisch tuinieren in potten en bakken is er voor iedereen die zelf iets lekkers wil kweken. Je terras, balkon of vensterbank kun je omtoveren tot een eetbare oase. Groenten en eetbare bloemen, kruiden, bessen en zelfs fruitboompjes: er kan meer dan je denkt.

  De workshop helpt je kiezen en toont je stap voor stap hoe je je minituintje ecologisch opstart en verzorgt. Je ontdekt alles over goede potten en bakken, de betere potgrond en de beste plantencombinaties: het recept voor veel en duurzaam eetplezier.

 • Erfgoeddag: een smaakvolle tijdreis waarbij voeding een gemeenschappelijke kracht is voor verandering (de eiwitshift), gegeven door de Foodarcheloog.
  (23 april van 13.00 tot 17.00 uur aan de Vismarkt)

  Meer informatie over de erfgoeddag vind je via deze link

  De Foodarcheoloog neemt je tijdens deze proeverij mee op een smaakvolle tijdreis. Ga mee op zoek naar het krachtvoer dat de Bruggelingen eeuwenlang in leven hield en kom proeven van bewaarvis van de vismarkt, terroirvlees uit het vleeshuis en peulvruchten uit de noodrantsoenen van de stad. Dierlijke proteïnen waren lang geen zekerheid, plantaardige eiwitten daarentegen een noodzaak. Misschien kunnen we wel iets van onze voorouders leren om samen de klimaatsverandering aan te pakken? Kom langs op de Vismarkt en surf mee op onze Food Wave, met voedsel als gemeenschappelijke kracht voor verandering. Een archeologische proeverij met de nasmaak van een duurzame toekomst!

 • Workshops rond voedselverspilling, gegeven door Foodwin.
  (16 mei om 16.00 uur in Wijkcentrum De Xaverianen)

  Interactieve workshop: Voedselverspilling veroorzaakt een aanzienlijk verlies aan water, energie, zaden, meststoffen, arbeid, land, kapitaal, enz. Bovendien komen bij de productie, de verwerking en het transport van voedsel ook broeikasgassen vrij. Voedselverspilling is in dat opzicht verantwoordelijk voor 8% (!) van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen... ontdek in deze workshop wat er al gebeurde vanuit he tBrugs klimaatplan en wat je thuis zelf kan doen: van het plannen tot het kopen van voedsel, het opslaan ervan, het koken en uiteindelijk het eten ervan... Tijdens elk van deze stappen zijn er manieren om hun voedselverspilling te minimaliseren...

 • Workshop door Manon Dumon
  Kom alles te weten over hoe je best social posts plaatst, foto's neemt van gerechten, en welke hashtags te gebruiken!
  (4 mei om 16.30 uur in Wijkcentrum Xaverianen)
  Manon Dumon werkt steeds met biologische, biodynamische producten en volgens de seizoenen, duurzaamheid staat centraal staat in haar keuken! Ze deelt graag haar kennis over het creëren van content op social media en het boosten van die content. Hoe fotografeer je een gerecht, hoe creëer je een groter bereik, hoe zorg je voor leuke interacties? 

 • Workshop hoe voer je best gesprekken over klimaat/voeding 
  (datum nog te bepalen )

 

Certificaat

Als je alle workshops volgt, ontvang je een certificaat en de mogelijkheid om toe te treden tot de internationale groep van Food Wave-ambassadeurs. Ook krijg je de kans om je stem te laten horen en mee na te denken over Brugse acties.  

Het aantal plaatsen voor de workshops is beperkt: tien jongeren krijgen de kans om deze live te volgen. Andere deelnemers kunnen de workshops online bekijken en zo het programma afwerken.

Je kan hier inschrijven voor de workshops 

Word lid van Foodwave Brugge op Facebook!