Resultaten 1 jaar campagne Foodwinners Brugge

13
jul
2021

Dit jaar schreven maar liefst 550 inwoners zich in voor Foodwinners Brugge, een project dat werd opgezet in het kader van de duurzame voedselstrategie van de Stad: Bruggesmaakt. Stad Brugge is trots op haar inwoners en op de ambassadeurs die hen motiveerden om deel te nemen aan de campagne.

Schepen van klimaat en energie en milieubeleid Minou Esquenet: “512 deelnemers zijn nu echte experts in de strijd tegen voedselverspilling. Aan de hand van negen uitdagingen, gespreid over vijf weken leerden ze hoe ze efficiënt kunnen plannen, winkelen, bewaren en koken. Ze begonnen en eindigden het traject met een meting van hun verspilling, zodat ze de evolutie in kaart konden brengen. Nu elke deelnemer het traject heeft afgerond, kunnen we eindelijk de volledige resultaten bekend maken. 

Dit jaar wisten de huishoudens via Foodwinners Brugge hun voedselverspilling gemiddeld te verminderen met maar liefst 67%. Als we dit berekenen op jaarbasis, dan verspillen zij op deze manier 19.662 kilogram minder voedsel, stoten ze in totaal 62.918 kilogram CO2 per jaar minder uit en besparen ze bovendien 82.383 euro per jaar. Dat is bijzonder goed nieuws: het brengt onze stad weer een stapje dichter bij onze doelstelling om een klimaatneutrale stad te zijn tegen 2050. Door te zorgen voor morgen maken we de toekomst van onze stad weer een stuk beter.” 

Volgend jaar strijden 5.000 Bruggelingen tegen voedselverspilling

De Stad laat het hier echter niet bij. Volgend jaar wordt de campagne herhaald, maar dan wel op veel grotere schaal. Dan gaan namelijk 5.000 Bruggelingen de strijd tegen voedselverspilling aan. Iedereen kan dan weer deelnemen met zijn bedrijf, sportvereniging of school. “Inschrijven kan nu al op www.foodwinnersbrugge.be. Daag je familie en vrienden dus uit om mee te doen! Want als 5.000 Bruggelingen hun voedselverspilling met 30% verminderen, dan besparen we samen jaarlijks tot 132.000 kilogram voedsel. Samen kunnen we dus een enorm verschil maken”, aldus schepen van klimaat en energie en milieubeleid Minou Esquenet.

Bij de negen uitdagingen (kopen, koken, bewaren, meten) die de deelnemers doorliepen, was er ook telkens een opdracht waarbij ze prijzen konden winnen.

Dit zijn de winnaars: Filip Do Peeters-Schaeverbeke (restjeskookboek Vlaco), Christel Van Damme (weegschaal), Rudy Ackaert (weegschaal), Karen Ruysschaert (weegschaal), Lies Ackaert (krijtbord), Linda Dhont (krijtbord), Michel Simoens (krijtbord), Roos Vrielynck (bewaardozen), Hannelore De Busschere (bewaardozen), Liesbeth Desmet (bewaardozen), Dora Roels (pastamachine), Lieselot Verfaillie (pastamachine) Kristien D’hondt (pastamachine), Céline Savaete (mandoline), Jeroen Vantorre (mandoline), Nancy Verrees (mandoline), Famke Rigolle (bon De Republiek).