Stad Brugge helpt restaurants restjes te vermijden

31
aug
2021

In Brugge zetten we met de voedselstrategie Bruggesmaakt sterk in op  op het verminderen van voedselverlies.

Daarbij willen we iedereen zoveel mogelijk stimuleren en ontzorgen.
“Verspillen van voedsel is niet enkel bijzonder jammer voor de producenten van bij ons die met zorg hun lekkere producten op de markt brengen, maar ook voor de horeca-uitbaters die zich met veel passie inzetten om heerlijke maaltijden te bereiden. Bovendien is voedselverlies ook een aanzienlijke bron van CO2-uitstoot. Een kilogram voedsel is ongeveer gelijk aan 3,2 kilogram CO2. De acties die we nemen tegen voedselverspilling kaderen dan ook voor 100% in de klimaatdoelstellingen van de Stad. Naast de projecten in de zorgsector, grootkeukens (gemeente voor de toekomst) en burgers (Foodwinners Brugge) lanceren we vandaag de restorestjeboxen voor de Brugse restaurants. Het zij bio afbreekbare houders waarin de resten van een maaltijd op restaurant kunnen worden meegegeven op eenvoudige vraag van de klant", zegt schepen van voeding Minou Esquenet.

Zo hoeft de chef de met zorg bereide gerechten niet meer weg te gooien. Tegelijk beperken de restaurants hiermee hun afvalkosten en tonen ze ethisch en ecologisch engagement.
De klanten op hun beurt kunnen de gerechten van de chef tot de laatste kruimel oppeuzelen.

De gebruikte dozen zijn uit FSC materiaal én mogen in de microgolfoven.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) steunt dit initiatief en is er ook van overtuigd dat iedereen baat heeft bij minder voedselverspilling. Ze benadrukken dat de  de consument  zelf verantwoordelijk is voor de voedselveiligheid van zodra hij of zij de resten van de maaltijd naar huis meeneemt.

De richtlijnen staan ook vermeld (koelen, goed opwarmen) op het Restorestje: 

Zodra je deze doos met eten meeneemt, ben je zelf volledig verantwoordelijk voor de voedselveiligheid. Plaats het restorestje zo snel mogelijk in de koelkast (binnen de 2 uur). Bewaar het restorestje bij voorkeur niet langer dan 24 tot 48u. Warm je het eten op ? Doe dit op voldoende hoge temperatuur (tot minstens 60°C) voor consumptie. Deze doos is geschikt voor de microgolfoven.

Volgende restaurants doen mee:

Restaurant Slabbinck, Tijdokstraat 36, 8380 Zeebrugge

Chi chi's, Gistelse steenweg 120, 8200 Brugge

De Republiek, Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge

Terra Promessa, Katelijnestraat 110, 8000 Brugge

Lobster Pot, Sint-Salvatorskerkhof 14, 8000 Brugge

Pasta Presto, Sint-Amandsstraat 17, 8000 Brugge

@tattie's, Jan van Eyckplein 3, 8000 Brugge

 

Restaurants die graag willen aansluiten bij dit pilootproject: zolang de voorraad strekt, kunnen er nog gratis aangevraagd worden via   www.brugge.be/aanvraagrestorestjes.

Na een paar maand zal er een evaluatieformulier gestuurd worden: wat zijn de bevindigen, wat is positief, wat kan beter. Meer info: klimaatenmilieu@brugge.be