vermijd voedselverlies

 

Doe mee en vermijd voedselverlies thuis

Waar kan je een restorestje vragen op restaurant?

Initiatieven: soepcafe, sintpieters eet, deelfrigo, toogoodtogo 

Tips en recepten

Wat doet de stad?

Koffiestories: tips en recepten

 

Doe mee en vermijd voedselverlies thuis

Dagelijks belandt heel wat voedsel dat nog perfect eetbaar is, toch in de vuilnisbak. Uit onderzoek van het Departement Omgeving* blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal maakt dat een hallucinant getal van 240.925 ton aan voedselverlies in Vlaanderen.

Voedselverlies vermijden is dan ook een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge i.sm. Brugs Food Lab. 

We moeten ons namelijk bewust worden van hoeveel voedsel we verspillen, we denken namelijk vaak dat het ‘bij ons thuis’ wel meevalt. En daarnaast kunnen we allemaal wel eens wat tips gebruiken om voedselverlies te beperken

Enter: de Plan-eet app van vlaco. Een app boordevol tips & tricks om je te helpen zo bewust mogelijk om te gaan met voedsel. Denk aan technieken om voedsel optimaal te bewaren, leuke recepten om restjes in te verwerken tot zelfs tips om in de winkel enkel te kopen wat je nodig hebt. Want wat je niet te veel koopt, moet je natuurlijk ook niet weggooien.

WIN WIN WIN

Registreer** je op de Plan-eet app tussen 1 september 2023 en 31 oktober 2023 en win een geschenkpakket t.w.v. 50 euro! Elke 50ste persoon die zich registreert, wint!
Info: https://vlaco.be/thuiskringlopen/voedselverlies-beperken/plan-eet?utm_source=SC+klimaat&utm_campaign=9872291b93-EMAIL_CAMPAIGN_2023_08_28_01_58&utm_medium=email&utm_term=0_-9872291b93-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

en dat dit werkt bewezen we al met Foodwinners Brugge! Bijna 5000 Bruggelingen slaagden in 2022 erin om 55 procent minder voedselverlies te hebben. Dat betekent een besparing per jaar van 44.400 kilo voedsel, 186.036 euro en 142.080 kg CO2!

foodwinners

Met het project ‘Food Winners’ was het doel om 30% minder voedsel te verspillen thuis en CO2 besparen!

Daarvoor leidde Stad Brugge 50 Brugse ambassadeurs op!  Ze gebruiken deze kennis om anderen te motiveren om deel te nemen. Het resultaat mocht er ook zijn: ze haalden gemiddeld 65% minder verspilling, een flinke duit die bespaard werd én weer een stapje dichter bij een groenere toekomst. 

In 2021 wisten 512 Brugse  huishoudens hun voedselverspilling gemiddeld te verminderen met maar liefst 67%. Als we dit berekenen op jaarbasis, dan verspillen zij op deze manier 19.662 kilogram minder voedsel, stoten ze in totaal 62.918 kilogram CO2 per jaar minder uit en besparen ze bovendien 82.383 euro per jaar. Dat is bijzonder goed nieuws: het brengt onze stad weer een stapje dichter bij onze doelstelling om een klimaatneutrale stad te zijn tegen 2050. Door te zorgen voor morgen maken we de toekomst van onze stad weer een stuk beter.

In 2022 wou Stad Brugge maar liefst 5.000 Bruggelingen bereiken om een vermindering van 30 procent te realiseren. We kunnen met trots zeggen dat 1.886 gezinnen meededen, goed voor 4809 deelnemers! De Food Winners slaagden erin om 55 procent te besparen. Dat betekent een besparing per jaar van 44.400 kilo voedsel, 186.036 euro en 142.080 kg CO2.

Food Winners Brugge heeft bewezen dat de kleine dingen het verschil maken, zoals ingrediënten op de juiste manier bewaren, een boodschappenlijstje meenemen naar de winkel of weten wat je met restjes kunt doen.

Dat is bijzonder goed nieuws: het brengt onze stad weer een stapje dichter bij onze doelstelling om een klimaatneutrale stad te zijn tegen 2050. Door te zorgen voor morgen maken we de toekomst van onze stad weer een stuk beter.

Er is een handleiding met tips en tricks voor andere steden/gemeenten om met burgers aan de slag te gaan om hun voedselverlies thuis te verminderen.
Engelstalige versie handleiding vind je hier.

Info: https://foodwinnersbrugge.be/
https://www.brugge.be/5.000-bruggelingen-strijden-tegen-voedselverspilling-met-food-winners-brugge

Het project ‘Food Winners’ kreeg subsidie als lokaal klimaatproject van de Vlaamse overheid.

logo vlaanderen

 

 

Neem deel aan een van deze initiatieven:

Ga eens naar een soepcafe: Met een leuk team van vrijwilligers halen ze groenten en andere voedseloverschotten op bij buurtwinkels. Deze verwerken ze tot soep en groenteschotels.

 • Soepcafé Assebroek 
  dit soepcafe is verhuisd en gaat dus niet langer door in de Bossuytlaan 24b. De nieuwe stek is Peterseliestraat 100 (De Kave) Centrum BruggeVerder blijft het zowat gelijk: Rond 17.45 uur is de soep klaar en om 18 uur de hoofdmaaltijd. 
  info: http://soepcafebrugge.blogspot.com/p/startpagina.html 

 

Sint Pieters eet
Elke woensdag (vanaf woensdag 4 oktober) kan je  om 10 uur terecht in buurtcentrum De Dijk voor het samen koken van een lekkere maaltijd (je hebt de keuze tussen wel of niet vegetarisch). Het aanbod is uiteraard afhankelijk van wat er opgehaald wordt. Op de middag (12.30 uur) wordt er samen gegeten, daarna wordt door de groep de afwas gedaan.
Deelnemersbijdrage: vrije bijdrage

 

In sint jozef is er een cofrigo, dit is een koelkast om voedselverspilling tegen te gaan.
Buurtbewoners kunnen er voedsel in plaatsen dat bijna over tijd is en dat anderen nog kunnen gebruiken. Volg hen op https://bit.ly/2DP93Rt.
 De co-frigo is te vinden in de Korf, Ronsaardbekestraat nummer 59, Brugge. Open 7/7 en 24u/24u!

 

Ook in buurtcentrum De dijk is er een deelfrigo: Buurtbewoners kunnen al dan niet bereide voedseloverschotten in de koelkast stoppen en er zelf eten uithalen. Traiteurszaken De Goeste, Traiteur Fons en Hashtag Food stappen mee in het project, Anja Verduyn van buurtwerk Sint-Pieters is meter. 
info: https://www.sint-pietersdeelt.be/deelfrigo/

 

Gebruik de too good to go appToo Good To Go is een app waarmee je (overtollig) eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen, supermarkten, ... tegen een gereduceerde prijs. Je bestelt en betaalt via de app en haalt het eten op in de winkel.

 

Krijg je niet alles opgesmuld in het restaurant? Bij deze zaken kan je een gratis restorestjesbox vragen!

Voor restaurants: zolang de voorraad strekt: vraag hier je restorestje aan: https://bruggesmaakt.brugge.be/stad-brugge-helpt-restaurants-restjes-te-vermijden

 

 

Tips en recepten voor thuis vind je op

www.koelkastinorde.be,
www.solvefoodwaste.eu
www.vlaco.be
empty the fridge

 

 

Wat doet de stad?

Voedselverlies vermijden is een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge i.s. Brugs Food Lab.

Hier vind je de acties vanuit Stad  Brugge (bv Flavour/voedselpleog, studie voedselverlies in de zorg,...)

Koffiestories: tips en recepten

Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kg vast voedsel en dranken per week of 88 kg per jaar. Per persoon komt dit neer op een gemiddelde van 37 kg per jaar. (GfK, 2018a).

Uit een uitgebreid onderzoek waarin Vlaamse huishoudens een week lang een dagboek bijhielden, blijkt dat het grootste deel van het voedsel en de dranken wordt weggegooid omdat ze niet op tijd worden gebruikt of omdat er teveel wordt bereid, opgeschept of geschonken (Departement Omgeving, 2019)

De verspilling per voedingscategorie in Vlaanderen ziet er als volgt uit:

(Bron: Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens, GfK Belgium voor Departement Omgeving)

Koffie en thee staat in voor 14% van de totale voedselverspilling per gezin.
Het is echt zonde om koude koffie weg te gieten! Koffie kan die extra energie geven aan zoveel simpele gerechten.

Speciaal voor koffiestories en de ervaringen uit Foodwinners Brugge delen we hier een aantal receptjes met koffie restjes (Vlaco) en tip wat je kan doen met koffiegruis!

Receptjes

Koffie walnotencakjes

https://www.vlaco.be/nieuws/restjesrecept-koffie-walnootcakejes

Ingrediënten

 • 200 g walnoten (eventueel geroosterd en gemalen)
 • 100 g gebroken Oreo’s
 • 2 bananen
 • 200 g havermout
 • 20 g bakpoeder
 • 20 g vanillesuiker
 • 50 g plantaardige olie of boter
 • 100 ml koude koffie of espresso
 • 200 ml melk

Bereiding

 • Verwarm je oven op 180°C.
 • Verklein de walnoten en Oreo’s in de hakmolen of breek ze in kleine stukjes met een mes.
 • Snijd de bananen in fijne schijfjes.
 • Voeg alle ingrediënten samen en meng goed.
 • Doe in een twaalftal cupcake-bakvormpjes en bak voor ongeveer 20 minuten.

Tips en variatie

 • Je kunt de cakejes afwerken met walnoten, maar ook met sesamzaadjes of met een Oreo-schijfje is het effect heel goed.
 • Of werk alles eens af met een ‘restjes-crème-au-beurre’: mix 125 gram boter, 125 gram poedersuiker, een eierdooier en een kleine kop sterke koffie tot een fijn boterbeslag en werk daarmee je cake af.

 

Overnight koffiehavermout

https://www.vlaco.be/nieuws/restjesrecept-overnight-koffiehavermout 

Ingrediënten

 • 1 banaan
 • 40 ml koffie
 • 50 ml (amandel)melk
 • 35 g havermout
 • 1 of 2 koffielepels kaneel
 • 15 g rozijnen

Bereiding

 • Snijd de banaan in tweeën, plet de ene helft en snijd de andere helft in schijfjes.
 • Meng melk en koffie met de geplette banaan.
 • Meng de havermout met de kaneel en roer dit door het mengsel van koffie en melk.
 • Strooi de rozijnen en de banaanschijfjes er bovenop.
 • Zet een nachtje in de koelkast alvorens op te eten.

Tips en variatie

 • Elke plantaardige melk kan in dit recept gebruikt worden.
 • Als je kaneel niet lekker vindt, laat je deze gewoon uit het recept.

 

Koffie karamelmousse (met restje oploskoffie)

https://www.vlaco.be/nieuws/restjesrecept-koffie-karamelmousse

We verwerken dan geen drankrestje, maar wel een restje van iets wat drank had moeten worden. Maar misschien heb je net eiwitten over, of een restje karamelsaus, of ....  Altijd een topper dit recept! 

Ingrediënten

 • 50 g poedersuiker
 • 1 of 2 eetlepels water
 • 300 ml slagroom
 • 1 eetlepel oploskoffie
 • 50 g griessuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 eiwitten
 • snufje zout
 • 4 eetlepels karamelsaus
 • chocoladeschilfers

Bereiding

 • Laat de poedersuiker met wat water smelten in een pannetje tot het karamel wordt.
 • Haal van het vuur en blus met de room.
 • Voeg de koffie toe, los alle karamel op, zeef dit mengsel en laat het vervolgens goed afkoelen (ca. 2 uur in de koelkast).
 • Klop het afgekoelde roommengsel luchtig op.
 • Klop de eiwitten met het mespuntje zout op.
 • Als de eiwitten schuimig worden, voeg dan de griessuiker toe en klop verder tot alles stijf is.
 • Meng het eiwitmengsel door de roommassa.
 • Verdeel deze mousse in glaasjes en overgiet met de karamelsaus.
 • Bestrooi met de chocoladeschilfers en dien op

Tip en variatie

 • In plaats van karamelsaus kun je ook (vooraf gemaakte) chocoladesaus gebruiken. Of heb je een flesje karamelsaus dat je op die ene keer na nooit meer hebt gebruikt, dan is nu het moment aangebroken.

Andere receptjes vind je ook nog hier:

https://emptythefridge.be/recept/shortbread-koekjes-met-koffiedrab/

https://emptythefridge.be/12-tips-voor-een-restje-koffie/

https://emptythefridge.be/ijskoffie/

 

Koffiegruis:

Koffiegruis is perfect composteerbaar!

Gooi dit dus zeker in je thuis compostvat/bak of in de GFt zakjes.

Opgelet:: Koffiepads en theezakjes mogen niet bij het GFT-afval.

Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt. En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht.

In het kader van koffiepads en theezakjes gaat het om een mengsel van twee verschillende afvalstromen. De ene afvalstroom is perfect composteerbaar, dat is het koffiegruis en de thee. De andere afvalstroom, is plastic en composteert niet en moet op een andere manier verwerkt worden. Via je compost is er dus meer kans op (micro)plastics in je (moes)tuin en in het milieu.

Er zijn ook alternatieve manieren: gebruik papieren filters of een espresso-apparaatje voor koffie, gebruik een thee-ei of thee-klemmetje … Papieren koffiefilters zijn ook biologisch afbreekbaar. Wil je je theezakjes toch in de compost gooien, dan scheur je best de zakjes open.

Wil je meer weten over thuiscomposteren?

https://bruggesmaakt.brugge.be/ga-aan-de-slag-in-je-tuin-2#compost   https://www.vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren