Doe mee en vermijd voedselverlies thuis
Doe mee en vermijd voedselverlies thuis
In Vlaanderen ontstaat er elk jaar ongeveer 2 miljoen ton aan voedselverlies en nevenstromen.Alleen al het weggegooid voedsel is een zorgwekkende hoeveelheid. Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kg vast voedsel en dranken per week of 88 kg per jaar. Per persoon komt dit neer op een gemiddelde van 37 kg per jaar. (GfK, 2018a).
Voedselverlies vermijden is dan ook een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge i.s. Brugs Food Lab. Met succes werd het voedselverlies in Brugse zorginstellingen gereduceerd. Nu wil Stad Brugge zich ook richten naar alle Brugse gezinnen.
Met het project ‘Food Winners’ willen we 30% minder voedsel verspillen thuis en CO2 besparen!
Daarvoor zocht Stad Brugge dit jaar 50 Brugse ambassadeurs! De opleiding voor hen is net gestart, de volgende 2 jaar gebruiken ze deze kennis om anderen te motiveren om deel te nemen.
Want het doel is om einde 2022, 5000 Brugse gezinnen te bereiken die, in samenwerking met de ambassadeurs, een pact zullen sluiten om 30 % minder voedsel te verspillen.
Iedereen kan gratis deelnemen, jong en oud!
Info: https://foodwinnersbrugge.be/
Het project ‘Food Winners’ krijgt subsidie als lokaal klimaatproject van de Vlaamse overheid.
Neem deel aan een van deze initiatieven:
Ga eens naar een soepcafe: Met een leuk team van vrijwilligers halen ze groenten en andere voedseloverschotten op bij buurtwinkels. Deze verwerken ze tot soep en groenteschotels.
- Soepcafé Assebroek
dit soepcafe is verhuisd en gaat dus niet langer door in de Bossuytlaan 24b. De nieuwe stek is Peterseliestraat 100 (De Kave) Centrum Brugge. Verder blijft het zowat gelijk: Rond 17.45 uur is de soep klaar en om 18 uur de hoofdmaaltijd.
info: http://soepcafebrugge.blogspot.com/p/startpagina.html
Sint Pieters eet
Elke woensdag (vanaf woensdag 4 oktober) kan je om 10 uur terecht in buurtcentrum De Dijk voor het samen koken van een lekkere maaltijd (je hebt de keuze tussen wel of niet vegetarisch). Het aanbod is uiteraard afhankelijk van wat er opgehaald wordt. Op de middag (12.30 uur) wordt er samen gegeten, daarna wordt door de groep de afwas gedaan.
Deelnemersbijdrage: vrije bijdrage
In sint jozef is er een cofrigo, dit is een koelkast om voedselverspilling tegen te gaan.
Buurtbewoners kunnen er voedsel in plaatsen dat bijna over tijd is en dat anderen nog kunnen gebruiken. Volg hen op https://bit.ly/2DP93Rt.
De co-frigo is te vinden in de Korf, Ronsaardbekestraat nummer 59, Brugge. Open 7/7 en 24u/24u!
Gebruik de too good to go app: Too Good To Go is een app waarmee je (overtollig) eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen, supermarkten, ... tegen een gereduceerde prijs. Je bestelt en betaalt via de app en haalt het eten op in de winkel.
Tips en recepten voor thuis vind je op
www.koelkastinorde.be,
www.solvefoodwaste.eu
www.vlaco.be
empty the fridge
Voedselverlies vermijden is een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge i.s. Brugs Food Lab.
Hier vind je de acties vanuit Stad Brugge (bv Flavour, studie voedselverlies in de zorg,...)