vermijd voedselverlies

 

Doe mee en vermijd voedselverlies thuis

Waar kan je een restorestje vragen op restaurant?

Initiatieven: soepcafe, sintpieters eet, deelfrigo, toogoodtogo 

Tips en recepten

Wat doet de stad?

 

Doe mee en vermijd voedselverlies thuis

In Vlaanderen ontstaat er elk jaar ongeveer 2 miljoen ton aan voedselverlies en nevenstromen. Alleen al het weggegooid voedsel is een zorgwekkende hoeveelheid. Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kg vast voedsel en dranken per week of 88 kg per jaar. Per persoon komt dit neer op een gemiddelde van 37 kg per jaar. (GfK, 2018a).

Voedselverlies vermijden is dan ook een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge i.s. Brugs Food Lab. Met succes werd het voedselverlies in Brugse zorginstellingen gereduceerd. Nu wil Stad Brugge zich ook richten naar alle Brugse gezinnen.

Met het project ‘Food Winners’ willen we 30% minder voedsel verspillen thuis en CO2 besparen!

foodwinners

Daarvoor heeeft Stad Brugge 50 Brugse ambassadeurs opgeleid!  Ze gebruiken deze kennis om anderen te motiveren om deel te nemen. Het resultaat mocht er ook zijn: ze haalden gemiddeld 65% minder verspilling, een flinke duit die bespaard werd én weer een stapje dichter bij een groenere toekomst. 

In 2021 wisten 512 Brugse  huishoudens hun voedselverspilling gemiddeld te verminderen met maar liefst 67%. Als we dit berekenen op jaarbasis, dan verspillen zij op deze manier 19.662 kilogram minder voedsel, stoten ze in totaal 62.918 kilogram CO2 per jaar minder uit en besparen ze bovendien 82.383 euro per jaar. Dat is bijzonder goed nieuws: het brengt onze stad weer een stapje dichter bij onze doelstelling om een klimaatneutrale stad te zijn tegen 2050. Door te zorgen voor morgen maken we de toekomst van onze stad weer een stuk beter.

In 2022 wou Stad Brugge maar liefst 5.000 Bruggelingen bereiken om een vermindering van 30 procent te realiseren. We kunnen met trots zeggen dat 1.886 gezinnen meededen, goed voor 4809 deelnemers! De Food Winners slaagden erin om 55 procent te besparen. Dat betekent een besparing per jaar van 44.400 kilo voedsel, 186.036 euro en 142.080 kg CO².

Food Winners Brugge heeft bewezen dat de kleine dingen het verschil maken, zoals ingrediënten op de juiste manier bewaren, een boodschappenlijstje meenemen naar de winkel of weten wat je met restjes kunt doen.

Dat is bijzonder goed nieuws: het brengt onze stad weer een stapje dichter bij onze doelstelling om een klimaatneutrale stad te zijn tegen 2050. Door te zorgen voor morgen maken we de toekomst van onze stad weer een stuk beter.

Ook komt er binnenkort een handleiding met tips en tricks voor andere steden/gemeenten om met burgers aan de slag te gaan om hun voedselverlies thuis te verminderen.

Iedereen kan gratis deelnemen, jong en oud!

Info: https://foodwinnersbrugge.be/
https://www.brugge.be/5.000-bruggelingen-strijden-tegen-voedselverspilling-met-food-winners-brugge

Het project ‘Food Winners’ krijgt subsidie als lokaal klimaatproject van de Vlaamse overheid.

logo vlaanderen

 

 

Neem deel aan een van deze initiatieven:

Ga eens naar een soepcafe: Met een leuk team van vrijwilligers halen ze groenten en andere voedseloverschotten op bij buurtwinkels. Deze verwerken ze tot soep en groenteschotels.

  • Soepcafé Assebroek 
    dit soepcafe is verhuisd en gaat dus niet langer door in de Bossuytlaan 24b. De nieuwe stek is Peterseliestraat 100 (De Kave) Centrum BruggeVerder blijft het zowat gelijk: Rond 17.45 uur is de soep klaar en om 18 uur de hoofdmaaltijd. 
    info: http://soepcafebrugge.blogspot.com/p/startpagina.html 

 

Sint Pieters eet
Elke woensdag (vanaf woensdag 4 oktober) kan je  om 10 uur terecht in buurtcentrum De Dijk voor het samen koken van een lekkere maaltijd (je hebt de keuze tussen wel of niet vegetarisch). Het aanbod is uiteraard afhankelijk van wat er opgehaald wordt. Op de middag (12.30 uur) wordt er samen gegeten, daarna wordt door de groep de afwas gedaan.
Deelnemersbijdrage: vrije bijdrage

 

In sint jozef is er een cofrigo, dit is een koelkast om voedselverspilling tegen te gaan.
Buurtbewoners kunnen er voedsel in plaatsen dat bijna over tijd is en dat anderen nog kunnen gebruiken. Volg hen op https://bit.ly/2DP93Rt.
 De co-frigo is te vinden in de Korf, Ronsaardbekestraat nummer 59, Brugge. Open 7/7 en 24u/24u!

 

Ook in buurtcentrum De dijk is er een deelfrigo: Buurtbewoners kunnen al dan niet bereide voedseloverschotten in de koelkast stoppen en er zelf eten uithalen. Traiteurszaken De Goeste, Traiteur Fons en Hashtag Food stappen mee in het project, Anja Verduyn van buurtwerk Sint-Pieters is meter. 
info: https://www.sint-pietersdeelt.be/deelfrigo/

 

Gebruik de too good to go appToo Good To Go is een app waarmee je (overtollig) eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen, supermarkten, ... tegen een gereduceerde prijs. Je bestelt en betaalt via de app en haalt het eten op in de winkel.

 

Krijg je niet alles opgesmuld in het restaurant? Bij deze zaken kan je een gratis restorestjesbox vragen!

Voor restaurants: zolang de voorraad strekt: vraag hier je restorestje aan: https://bruggesmaakt.brugge.be/stad-brugge-helpt-restaurants-restjes-te-vermijden

 

 

Tips en recepten voor thuis vind je op

www.koelkastinorde.be,
www.solvefoodwaste.eu
www.vlaco.be
empty the fridge

 

 

Wat doet de stad?

Voedselverlies vermijden is een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge i.s. Brugs Food Lab.

Hier vind je de acties vanuit Stad  Brugge (bv Flavour, studie voedselverlies in de zorg,...)