Vleesvermindering

Eet minder vlees, maar kies voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees!

De overconsumptie van dierlijke voeding is immers een van de oorzaken van de klimaatverandering. Wanneer we toch vlees eten, kiezen we best voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees. En ook op het vlak van voedselverspilling en verpakkingen kunnen we onze milieu-impact nog flink verkleinen.

Vigez stelde een gezonde voedingsdriehoek op en raadt ook aan om vlees eten te minderen. Verkies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt. En, vlees hoeft niet elke dag op het menu te staan.

Wist je dat 1 jaar lang, 1 dag per week geen vlees eten, hetzelfde is als 1250 km fietsen in plaats van met de auto te rijden?

Per vegetarische dag bespaar je immers
•11m2 op je ecologische voetafdruk
•1000 liter water en 2 kg broeikasgassen.

Info en receptjes: www.evavzw.be/

 

De vegan beweging gaat nog een stap verder en is ook één van de snelst groeiende in de wereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alle dierlijke producten (melk, obeter, eieren) door plantaardige alternatieven te vervangen. De redenen waarom ze dat doen zijn veelzijdig.

Er is uiteraard de grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten: de CO2- en methaanuitstoot, bodemvervuiling, het hoge waterverbruik, ontbossing… de veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op de belangrijke milieuproblemen waar we vandaag mee worstelen.

Try Vegan is een campagne van BE Vegan en EVA. Met deze campagne willen ze je inspireren om 1 maand lang plantaardig te eten en wie weet ook na die Schrijf je nu in voor de april-editie van Try Vegan en ontvang regelmatig inspirerende mails vol weekmenu’s, recepten, productinfo, restotips en wedstrijdvragen.Hoe ver je daarin gaat hangt volledig van jezelf af. Try Vegan gaat over proberen. Je kan elke maaltijd opnieuw een keuze maken.