Wat je eet, heeft een belangrijke impact op ons klimaat. Bij de productie van voedsel komen namelijk broeikasgassen vrij. Steeds meer mensen stellen zich dan ook de juiste vragen: waar komt ons voedsel vandaan en onder welke omstandigheden wordt het gemaakt. Ze kiezen ervoor om duurzaam te eten: eten met respect voor milieu, mens en dier.
Wat doet de stad?
- Sinds 2015 heeft Stad Brugge een duurzame voedselstrategie Bruggesmaakt rond zes thema’s: korte keten, stadslandbouw, stadstuinieren, voedselverlies, Fair Trade, educatie.
- Deze werd co-creatief opgemaakt, samen met het Brugs Food Lab in het EU project Food Smart cities for development
- Sinds 2017 engageerde Stad Brugge zich ook om enkel duurzame voeding aan te bieden op hun evenementen. Er is hiervoor een handleiding opgemaakt .
- Stad Brugge ondertekende ook het Milaan Urban Food Policy Pact, de Glasgow Food and Climate Declaration , de Green Deal eiwitshift en VVSG engagementsverklaring.
Wens je meer info rond stedelijke acties?
Acties van Stad Brugge per thema:
Korte keten
- We promoten en stimuleren de korte keten, waarbij voedsel via de kortste weg van bij de boer op je bord komt. Zo zetten we Bruggelingen aan om te kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten.
Voedselverlies
- Met succes verminderden we het voedselverlies in de Brugse zorginstellingen.
- Via het project Foodwinners richten we ons ook naar Brugse gezinnen. We ondersteunen Brugse ambassadeurs die zich engageren en samen met ons voedselverspilling willen tegengaan.
- Via Flavour (Interreg 2seas project) maken we samen met een 20 tal Brugse partners een voedseldistributiesysteem om voedseloverschotten van supermarkten vlotter te verwerken en tot de juiste doelgroepen te krijgen. Dit wordt nu verdergezet in De Voedselploeg.
- Circular Hub: transitie naar circulaire economie
- Project Gemeente voor de Toekomst: voedselverlies in grootkeuken
- Stad Brugge helpt restorestjes te vermijden
Stadstuinieren
- We creëren ruimte voor volkstuintjes (overzicht) en waar mogelijk ondersteunen we projecten van stadslandbouw.
- De kringloopkrachten geven info over ecologisch kringlooptuinieren /composteren.
- De tuincoach geeft je advies om de tuin klimaatrobuust te maken
Stadslandbouw
- We zorgen voor toelagen voor land- en tuinbouwbedrijven
- interne werkgroep stadslandbouw
- Campagne duurzame vis: visser tot vork
Fair Trade
- Brugge is sinds 2008 Fair Trade Stad. Zo stimuleren we bedrijven, scholen, horecazaken, winkels … om voor Fair Trade - producten die niet lokaal geteeld kunnen worden te gebruiken of verkopen. Zelf gebruiken we maximaal Fairtrade- en lokale producten.
- Brugge heeft een eigen stadschocolade, ‘Sjokla’, gemaakt van fairtradecacao en lokaal geproduceerd door de Gilde van de Brugse Chocolatiers. Met Sjokla promoten we een duurzame chocoladeketen van boon tot reep
Educatie
- Stimuleren van duurzame voeding op school via Good Food @ School.
- Oprichten van de Schoolfoodcouncil Brugge
- Stad Brugge ondertekende de Green Deal eiwitshift
- Stad Brugge engageert zich om in het kader van Bruggesmaakt te communiceren via de eigen website en op sociale media over plantaardige producten, maar evengoed over de nieuwe plaats van dierlijke producten in een duurzaam en gezond voedingspatroon.
- Stad Brugge engageert zich om de handleiding ‘Duurzame voeding op evenementen’ aan te passen in lijn met de doelstellingen van de Green Deal. Hiertoe organiseert de stad ook infomomenten voor stadsdiensten, verenigingen en buurtcomités.
- Stad Brugge engageert zich om de doelstellingen van de Green Deal Eiwitshift te verwerken in het raamcontract stadscatering (broodjes, stadsrefter …).
- Stad Brugge engageert zich om de horeca te informeren over de Green Deal Eiwitshift. Verschillende Brugse horecazaken deden mee aan de Veggiechallenge
- Stad Brugge ondersteunt scholen via het GoodFood@School project om de eiwitshift te vertalen naar de specifieke context.
Lopende EU-projecten
Food Wave: Food Wave bouwt voort op het afgelopen EU project Food Smart Cities for Development waarin Stad Brugge een voedselstrategie uitwerkte. Dit project zet in op de klimaatverandering en de focus van het project ligt op communicatie en het bereiken en mobiliseren van jongeren (15-35-jarigen).
Cities2030: in dit EU H2020project doet VIVES onderzoek en zet innovaties op voor maaltijdbereiding voor senioren (toegang tot duurzame en gezonde voeding). Ruddersstove (maaltijdbereiding en organisator van maaltijdbezorging) en Mintus (dienstencentra, afnemer van Ruddersstove en doelgroep) testen de innovaties van VIVES uit. De stad Brugge is hier gelinkt omwille van de duurzame voedselstrategie Bruggesmaakt.