winnaars wedstrijd duurzame voeding 2018

Voor de wedstrijd duurzame voeding 2018 boog de jury zich over 6 ingediende projecten. De geldprijs moet gebruikt worden om de werken of aankopen te bekostigen die beschreven zijn in de aanvraag. Dit wordt bewezen via verslag aan dienst leefmilieu met facturen.
Als het project niet doorgaat, behoudt Stad Brugge het recht om de geldprijs terug te vorderen of niet uit te reiken. De winnaars zijn zelf verantwoordelijk voor aanvragen en nodige vergunningen voor hun project en derg. De nodige (evaluatie)formulieren en tips van de jury worden nog aan hen bezorgd.

 winnaars 2018

Volgende projecten winnen een geldprijs van

2500€: Veldkeuken (Anke Desender), Moestuinproject op terrein van Westervier , mobiele winkel- Boer Bas (Jens Mouton)

1500€: vegantour (Eva Brugge)

 

Meer info over projecten
Veldkeuken: De veldkeuken is een mobiele leskeuken waarmee we lesgevers op pad sturen om workshops te geven op groene events, buitenklassen voor scholen en speciaal daartoe ingerichte lessen.
We benadrukken altijd het breder gekaderde maatschappelijke en ecologische verhaal door in te zetten op lokale, producten uit de korte keten, biologische groenten en eventuele geredde restjes (i.s.m. andere organisaties in het werkveld). Daarbij houden we onze ecologische voetafdruk in het oog door enkel gebruik te maken van herbruikbare bekers, borden en bestek. We serveren kraanwater, geven uitleg over efficiënte kooktechnieken en duurzame, gezonde ingrediënten. We stimuleren deelnemers om met openbaar vervoer of fiets naar de workshop te komen via onze communicatie en door de workshops naar hen in de buurt te brengen dankzij de mobiele leskeuken. De mobiele leskeuken zal zoveel mogelijk uit 2e hands en recuperatiemateriaal gebouwd worden. Indien men voor een workshop van de veldkeuken plukt in een natuurgebied, uiteraard na toestemming van het lokale beheerteam, storten we een deel van de opbrengst door aan het natuurreservatenfonds. Om de prijzen voor scholen, verenigingen en vzw’s te drukken, bieden we de mobiele leskeuken ook te huur aan als foodtruck aan bedrijven en particulieren.

Moestuin in Westervier: In het kader van cocreatie wensen we een moestuinproject op te starten op de terreinen van Westervier (Curando Zone West vzw). Buurtbewoners zullen in overleg met Curando Zone West instaan voor het beheer van de samenmoestuin. Bewoners van het zorgcentrum zullen toegang hebben tot de moestuin en kunnen op die manier het buitengebied van het zorgcentrum intenser beleven.

 vegantour (EVA Brugge): vegan foodtours’ in de Brugse binnenstad organiseren om mensen te laten kennismaken met het vegan aanbod in onze stad. Deelnemers (max. 15) worden onder begeleiding van vrijwilligers van EVA Brugge begeleid naar een zestal restaurants met een vast plantaardig aanbod op de kaart. In elk restaurant krijgen ze één à twee plantaardige proevertjes en een woordje uitleg van de restohouders.

 Boer Bas (Jens Mouton): Na meer dan 2 jaar een vaste winkel, als bioboeren, uit te baten in Brugge, zijn we genoodzaakt om het roer om te gooien. We willen ons opgebouwde werk graag in stand houden, en toegankelijk blijven met onze producten tussen de Bruggelingen. Daarom willen we met een oude paardentram, ingericht tot kleine boerenwinkel, op locatie staan. Hierin verkopen we uitsluitend de producten (seizoensgebonden, bio) rechtstreeks van boer en ambachtelijke producent. Authentiek, emissiearm en in de stad. Bovendien door een actieve boer uit het Brugse ommeland!

Onze boerderij blijft voorop staan, en ook daar komt een kleine boerderijwinkel, die 2 dagen zal geopend zijn. Dus we voorzien maar 1 dag post te vatten in Brugge. We vertrekken vrijdagochtend, en komen tegen de middag aan op onze standplaats in Christus-Koning (exacte plaats wordt later bevestigd), afhankelijk van het seizoen vertrekken we weer huiswaarts rond 17uur.

Welke producten zullen we nog steeds verkopen:

 • Bio seizoensgroenten (95% West-Vlaams, 5% Oost-Vlaams, 0% buitenlands)
 • Bio Vlaams-seizoensfruit (70% West-Vlaams, 30% Oost-Vlaams)
 • Bio Spaans en Italiaans seizoensfruit (uitsluitend fruit dat klimatologisch hier niet te telen is), rechtstreeks van kleine boerencoöperaties waarmee we goede bevriende contacten onderhouden (sinaas, citroen, mango, advocado, mandarijn, clementine, perzik, granaatappel, abrikoos en druif. Elk in zijn seizoen)
 • Bepaalde vleesspecialiteiten van onze eigen boerderij (droge worst, rauwe ham, bacon, salami, paté, hoofdvlees, smout..). Het diepvriesassortiment vlees kan je verkrijgen op bestelling.
 • Biologische zuivel (geit en koe), melk en eieren.
 • Droogwaren van boeren of ambachtelijke verwerkers, steeds rechtstreeks aangekocht (bier en kruydenkoek, potjesvlees, siropen en confituren, mosterd, kruiden, appelsappen en bessensappen, olie, lokale honing, bloem en meel, wijn, pasta, rijst, zaden en pitten, granen)
 • Overzeese droogwaren via emissievrije cargo-zeilers van fairtransport (chocolade, thee, suiker, rum, olijfolie)

Wat zullen we niet -verkopen:

 • Brood, vis en vers vlees  (verdwijnt uit assortiment, ons vlees blijft verkrijgbaar in de boerderijwinkel of eventueel per bestelling)
 • Nog steeds geen fruit van verre origine (bananen, ananas, ..)
 • Geneesmiddelen, niet-voeding, supplementen, dieetwaren.. die verkocht worden in gespecialiseerde biowinkels.
 • We verkopen geen producten van ongekende origine. Elk product kan nagenoeg tot aan de boer getraceerd worden, met faire prijsgarantie

Info: http://www.boerbas.be/